Bootzorg Jachtservice
Tel: 075 - 670 29 23
Zaandam

Werkzaamheden

Iedere boot is anders. Zelfs een boot die net van de werf komt, verschilt van haar voorganger. Een andere motor, andere apparatuur of een ander verfsysteem voor het onderwaterschip zorgt daar voor. Daardoor is er geen eenvoudig instructieboekje bij een boot. Dit leidt tot een belangrijk criterium bij het kiezen van uw jachtservicebedrijf. U moet zeker weten dat het bedrijf in staat is om ook aan uw unieke schip goed en veilig te werken.

Bootzorg kan een groot aantal werkzaamheden uitvoeren. Dankzij de jarenlange ervaring met het werken aan allerlei soorten boten, de contacten met andere specialisten en de ervaring met het varen zelf, kunt u ervan op aan dat dit goed gebeurt.

Comfort

Het vaarseizoen is altijd te kort. Maar met meer comfort aan boord wordt dat aanzienlijk verlengd. Het is dan belangrijk dat alles goed werkt en betrouwbaar is. Met andere woorden, u hebt niets aan een kachel die het bij min tien graden Celsius niet doet.

Veel comfortverbeteringen zijn gebaseerd op de nodige zichtbare, maar ook onzichtbare techniek. Het is daarom noodzakelijk dat dit goed wordt aangelegd, waarbij de elektrische bekabeling ook netjes is weggewerkt. Bootzorg heeft hier veel ervaring mee. Denk bij comfort bijvoorbeeld aan:

 • Verwarming binnen in de boot. Een heteluchtkachel is zo gekocht, maar de aanleg ervan -zoals de uitlaat, aansluiting aan brandstoftank en het leggen van heteluchtkanalen- is een aardig project.
 • Een extra kikker op het dek. Dit kan het aanleggen bij hardere wind een stuk eenvoudiger maken. Maar die kikker moet dan wel waterdicht gemonteerd zijn.
 • Een warme douche. Behalve koud kraanwater is in het voor- en naseizoen warm water een verademing. Maar de boiler moet wel goed en stevig aangesloten zijn.
 • Verlichting. Een paar extra lichtpunten aan boord houden het ook op donkere avonden goed leefbaar. Maar misschien is een extra accu dan geen overbodige luxe.

Reparaties

Op een boot slijt alles veel sneller dan in een huis. Hierdoor gaat er onvermijdelijk vaker wat kapot. Elke boot is verschillend waardoor reparaties behalve een flinke dosis vakkennis ook een grote hoeveelheid creativiteit vereisen. Bootzorg heeft ervaring met reparaties in en op allerlei typen boten. Of het nu gaat om een wedstrijdzeilboot, een sloep of een luxe motorjacht, Bootzorg helpt u uit de problemen.

Inbouw apparatuur

Nog niet zo heel lang geleden was het inbouwen van apparatuur relatief simpel. Het kompas moest vrij zijn van metaal en de marifoon goed verbonden aan de antenne. Een kleine accu gaf voldoende stroom en als deze uitviel was er nog niet al te veel aan de hand.

Tegenwoordig bevat een boot al gauw een grote hoeveelheid apparaten, die ook nog eens aan elkaar gekoppeld zijn. Uitval leidt meestal tot een probleem. Officieel heeft bijvoorbeeld iedereen bijgewerkte papieren kaarten aan boord, maar in de praktijk zijn deze niet altijd aanwezig. Begeeft uw kaartplotter het, dan is dat een probleem. Het aansluiten van de apparatuur is een klus die Bootzorg graag voor u doet. Het gaat dan om zowel de mechanische, als de elektrotechnische kant:

 • Aansluiten stuurautomaat en de bekabeling. Zeker elektrische automaten gebruiken een grote piekstroom waardoor goede bekabeling en aansluitingen noodzakelijk zijn.
 • Monteren radar en aansluiten aan kaartplotter. Vaak een uitdaging als bijvoorbeeld de kabel tussen radar en display door de mast moet worden getrokken en daarna via een dekdoorvoer aangesloten.
 • Koppelen kaartplotter, dieptemeter of fishfinder en AIS aan een bestaande installatie. Meestal is dat een aardige zoektocht.

Onderhoud

Goed onderhoud hebt u voor een groot deel zelf in de hand. Dat begint bij het schoonhouden van de diverse onderdelen en eindigt bij het jaarlijkse motoronderhoud en tijdig vervangen van versleten onderdelen. Dit is niet altijd het leukste werk. Bootzorg kan u hierbij een groot deel uit handen nemen:

 • Winter- en vaarklaar maken.
 • Vervangen blokken, vallen, katrollen op voornamelijk zeilboten.
 • Antifouling aanbrengen.
 • Aanpassingen aan tuigage (bijvoorbeeld vervangen verstaging).

Tips van Bootzorg

Zorg ervoor dat u altijd wat reservematerialen aan boord hebt. Bijvoorbeeld de specifieke filters voor de motor of de speciale zekering voor de boegschroef. Er is zoveel verschillend materiaal dat niemand alles op voorraad heeft. Het is bijzonder frustrerend als u niet kunt varen vanwege de lange levertijd van een simpel onderdeel.

Denk er verder aan om het juiste gereedschap aan boord te hebben, ook als u geen echte klusser bent. Bij problemen blijkt het altijd van onschatbare waarde te zijn.