Bootzorg Jachtservice
Tel: 075 - 670 29 23
Zaandam

Vaar- en winterklaar maken

Het komt elk jaar terug. Zo rond september/oktober publiceren de watersportbladen de verplichte checklists voor het winterklaar maken. In het voorjaar volgen de lijsten om het schip weer goed in gebruik te nemen. Het is allemaal een hoop werk. Soms is het zelfs ronduit vervelend werk.

Winterklaar maken

Bij het winterklaar maken is er altijd de keus, blijft de boot in het water of zet u hem op de wal.

Maar wat u ook besluit, aan het eind van het seizoen moet uw boot worden voorbereid op een langere periode van stilliggen. Daarnaast moeten de kwetsbare systemen aan boord, zoals motor en drinkwatervoorzieningen, vorstbestendig worden gemaakt. Een bevroren motor is iets wat u niet wilt meemaken. U wilt in ieder geval voorkomen dat u bij de eerste winterongemakken in angst zit dat er iets met uw boot gebeurt. Bootzorg kan u deze zorg uit handen nemen.

Regulier onderhoud

De winter is de periode om alle systemen aan boord langs te lopen en te zorgen dat deze weer helemaal in orde zijn. Het controleren van bijvoorbeeld:

  • accu's;
  • elektrische aansluitingen;
  • motor;
  • leidingwerk;
  • tuigage;
  • veiligheidsmiddelen;
  • touwwerk;
  • fenders;
  • watersystemen.

In de winter is daar tijd voor, en als er aan gewerkt moet worden dan gaat dat niet ten koste van de vaartijd. Een prima moment om Bootzorg in te schakelen om de zaken te verhelpen die u tijdens de zomer wel opvielen, maar waar u op dat moment niets aan wilde doen.

Bootzorg voert ook totale inspecties uit. Alle aanwezige systemen worden gecontroleerd en wat stuk is, wordt vervangen.

Vaarklaar maken

Of uw boot nu in het water of op de kant overwintert, het is aan te bevelen om elk jaar het onderwaterschip te controleren en te behandelen. Een glad onderwaterschip laat de boot aanzienlijk beter varen. Een schroef vol met pokken of mosseltjes is minder efficiƫnt dan een schone. In de praktijk ontkomt u er niet aan dat een schilder- en mogelijk een lokale schuurbeurt, noodzakelijk is.

Natuurlijk moet ook de romp schoon en in de was, zodat vuil in de zomer makkelijk af te spoelen is. Verder is het goed om uw reguliere motoronderhoud te laten verzorgen. In de praktijk zijn vuile filters storingsoorzaak nummer 1 bij het varen. Bootzorg weet veel van de praktijk van het varen, en is daardoor goed in staat uw boot prima in orde te maken voor het nieuwe vaarseizoen.

Tip van Bootzorg

Kleine oorzaken hebben op een boot soms grote gevolgen. Bijvoorbeeld het vergeten van het vorstvrijmaken van een afsluiter van een boot die in het water blijft. Dit leidt niet zelden tot een gezonken boot in het voorjaar. Gebruik bij het winter- en vaarklaar daarom altijd een checklist.